Houtbriketten als schoner en duurzamer alternatief

Houtbriketten, wat zijn het en wat kun je er precies mee? Eigenlijk kun je de houtbriket zien als het schone en duurzame alternatief op het gewone traditionele openhaard hout. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen in Nederland de kachel gewoon laten branden met openhaard hout. In dit artikel deel ik graag de voordelen van het stoken op basis van houtbriketten.

Een houtbriket geeft meer warmte af

De houtbriket heeft een achthoekige vorm met een rond gat in het midden. Doordat dit gat er in zit komt er meer zuurstof bij en zorg het voor een afgifte van veel warmte maar ook voor een bijzonder mooi vlammenspel. De briketten worden onder zeer hoge druk geperst (1000 bar!) en ze zijn gemaakt van harde houtsoorten. Denk hierbij aan eikenhout en beukenhout. Ook dit hout is weer afkomstig van lokale zagerijn uit Nederland.

Houd de kachel veel langer schoon met houtbriketten

De kachel laten branden op houtbriketten heeft ook het voordeel dat de kachel veel langer schoon blijft. Er blijft namelijk na het opbranden van de houtbriketten maar heel weinig restafval over (minder dan 1% as) en dit zorgt er dus voor dat je de kachel veel minder vaak een lang hoeft schoon te maken. De kachel gaat langer mee en jij bent sneller klaar met het schoonmaken van de kachel of open haard!

Je hebt verschillende soorten houtbriketten

Er zijn verschillende soorten houtbriketten. Fikse Houtbriketten (de grootste producent en leverancier in Europa) biedt de Pini Kay en RUF houtbriketten aan. Het verschil tussen deze twee briketten zit in het feit dat de Pini Kay van een hogere kwaliteit is gemaakt. Deze briketten branden dan ook langer in tegenstelling tot de RUF briketten. RUF leent zich uitstekend voor kleinere kachels en haarden. De Pini Kay briketten hebben een achthoekige vorm en zijn gemakkelijker op te stapelen en nemen hierdoor ook minder ruimte in beslag. Het ronde gat in het midden zorgt dat deze briketten een mooi vlammenspel geven.